Lidé pečující o své zdraví se dnes stále více zajímají o vegetariánskou stravu. Není divu, rostlinná strava přináší podle moderních vědeckých poznatků nejeden nesporný užitek.
Prodloužení života
Nevegetariáni mají v porovnání s vegetariány o 33% vyšší úmrtnost ze všech příčin a dokonce o 40% vyšší úmrtnost na všechny nemoci vyjma koronární nemoci srdeční. Např. adventisté muži vegetariáni žijí o 3,7 roku déle než adventisté muži nevegetariáni.
Méně civilizačních onemocnění
Cholesterol ve stravě (nachází se pouze v živočišných potravinách) je hlavním faktorem vzniku aterosklerózy. Kuřecí či rybí maso není tedy o nic lepší než maso hovězí, obsahuje totiž podobné množství cholesterolu (69, resp. 45-140 mg vs. 70 mg/100 g). Čím je příjem cholesterolu stravou nižší, tím nižší je i riziko srdečního záchvatu. Muži konzumující maso mají (ve 45 letech) čtyřikrát vyšší riziko koronárního srdečního onemocnění než muži vegetariáni.
Cukrovka se objevuje na úmrtním listě nevegetariánů 3,8krát častěji než u vegetariánů. Riziko vzniku cukrovky zvyšuje buď nedostatek zeleniny a ovoce nebo přítomnost masa ve stravě.
Moderní léčbou cukrovky je strava s vysokým obsahem komplexních sacharidů. Komplexní sacharidy udržují hladinu krevního cukru pod kontrolou a současně snižují riziko srdečního onemocnění. Předseda Indické diabetické společnosti této otázce velmi dobře rozumí, když doporučuje, aby se diabetici vyhýbali hovězímu masu a vejcím. V řadě zemí Východní Evropy panuje - vzhledem k dlouholetému nedostatečnému toku vědeckých informací - stále ještě nedostatečné pochopení této problematiky.
Riziko rakoviny se snižuje při vysokém příjmu ovoce a zeleniny na polovinu. Rostlinné potraviny obsahují dvacet hlavních skupin chemických látek, které pomáhají v prevenci rakoviny, jako je např. beta-karoten, lykopen atd. Lidé starší 65 let, kteří hojně konzumují potraviny s vysokým obsahem vitamínů A a C, mají 30% celkovou úmrtnost oproti těm, kteří jich konzumují málo.
Maso obsahuje celou řadu rizikových faktorů vzniku rakoviny: nulový obsah vlákniny, množství a typ tuku, nedostatek beta-karotenu, přítomnost virů, obsah chemikálií, jako jsou např. dusičnany, atd. Rakovina prostaty je u častých konzumentů masa, mléka, vajec a sýrů 3,6krát častější. Nevegetariáni mají o 41% vyšší riziko úmrtí na rakovinu prostaty a o 66% vyšší riziko úmrtí na rakovinu vaječníku. Riziko se zvyšuje se stoupajícím množstvím živočišného tuku ve stravě.
Méně obezity
Riziko obezity, která zvyšuje riziko jak rakoviny, tak srdečního onemocnění, je u nevegetariánů dva- až dvaapůlkrát vyšší než u vegetariánů.
Méně infekčních onemocnění
Miliony lidí každý rok onemocní na celém světě infekcemi, které jsou důsledkem používání živočišných potravin. Baktérie salmonelly kontaminuje 60-100% drůbežího masa. Trichinellou se ročně nakazí na celém světě asi milion lidí.
Odborníci Světové zdravotnické organizace uvádějí, že není uskutečnitelné produkovat maso, které by nebylo zdrojem těchto problémů. Čerstvé rybí a hovězí maso i další živočišné potraviny se rychle kazí. Procento zkažených potravin je vysoké a nemoci se šíří, a to zvláště v těch zemích, kde se nedostává chladící techniky na uchování čerstvého masa. I když pálivá koření mohou chuť zkaženého masa překrýt, škodlivé baktérie se tím nezahubí. Obiloviny a luštěniny lze naproti tomu skladovat a převážet s daleko nižšími riziky.
Snáze lze vyhovět zdravotním doporučením
S vegetariánskou stravou lze mnohem snáze vyhovět moderním zdravotním doporučením - obsahuje málo cholesterolu, hojnost ovoce, celozrnných obilovin a zeleniny, mnoho vlákniny a komplexních sacharidů i množství antioxydantů, jako jsou vitamíny A, E a C.
Lepší tělesná výkonnost
Strava s vysokým obsahem sacharidů napomáhá lepšímu uskladňování glykogenu, což při porovnání se stravou založenou na vysokém obsahu bílkovin z masa ústí při tělesném zatížení ve dvou- až trojnásobně vyšší vytrvalost.
Je ekonomicky nesrovnatelně výhodnější
Ze studií provedených v USA, na Mauritiu, v Indii či v Litvě vyplývá, že vegetariánská strava, kterou je možno si za určitý obnos zakoupit, je mnohem výživnější než strava založená na mase zakoupená za stejnou částku.
A dále: Celkové náklady resortu zdravotnictví jako přímý důsledek konzumace masa byly vyčísleny na 26-61 miliard dolarů (v USA v roce 1992).
Lepší pro životní prostředí
Výbor pro zdraví a životní prostředí Světové zdravotnické organizace doporučuje přechod od živočišných zdrojů na rostlinné zdroje, s důrazem na obiloviny a luštěniny.
Na jednom akru půdy lze vypěstovat 800 000 kalorií v podobě pšenice, když jsou však rostliny zkrmeny zvířaty, jejichž maso pak následně konzumuje člověk, je výnos jenom 200 000 kalorií. Polovička úrody obilí se užívá (v USA) pro zvířata.
Výbor pro zdraví a životní prostředí Světové zdravotnické organizace doporučuje přechod od živočišných zdrojů na rostlinné zdroje, s důrazem na obiloviny a luštěniny.
Na jednom akru půdy lze vypěstovat 800 000 kalorií v podobě pšenice, když jsou však rostliny zkrmeny zvířaty, jejichž maso pak následně konzumuje člověk, je výnos jenom 200 000 kalorií. Polovička úrody obilí se užívá (v USA) pro zvířata.
Závěr
Vegetariánská strava daleko předstihuje stravu postavenou na mase - a to ve všech aspektech. Zůstává jediná otázka: Proč se vlády, organizace a lidé tak dlouho rozmýšlejí a nedoporučují již dávno vegetariánskou stravu každému z nás?